Gemi Turuna Katılacakların Bilmesi Gereken Gemi Terimleri
Gemi Turuna Katılacakların Bilmesi Gereken Gemi Terimleri
Gemi turları dünyayı keşfetmenin en eğlenceli yollarından biri. Sonsuz ve berrak mavinin üzerinde yapacağınız keyifli bir yolculuk hem ruhunuzu dinlendirmenize hem de unutulmayacak anılar biriktirmenize olanak tanıyor. Gün boyu güzel zaman geçirmenizi sağlayan aktiviteler ve mükemmel deniz manzarası yılın tüm yorgunluğundan ve şehrin karmaşasından kurtulmanıza yardımcı oluyor. Göreceğiniz limanlar ve keşfedeceğiniz yeni yerler ise tatilinize renk katıyor. Ancak, tatilinizin kusursuz geçmesi için gemilere özel bazı konseptleri bilmenizde fayda var. İşte merak ettiğiniz gemi terimleri…
Güverte
Güverte gemicilik alanında belki de en sık kullanılan terimler arasında. Güverte, temel olarak bir geminin baş tarafından arka tarafına kadar tahta ya da madeni platformla döşenmiş bölümü ifade ediyor. Alternatif olarak bir geminin sürekli yatay yüzeyi “güverte”, bir geminin üzerinde yürünen en üst bölümü “ana güverte” olarak da adlandırılabiliyor. Güverte gemi turunda, tura katılanların en fazla zaman geçirdiği bölümlerin başında yer alıyor.
İskele
İskele de güverte gibi en temel gemi terimleri arasında bulunuyor. İskele, gemi ya da vapur gibi deniz taşıtlarının sol tarafını belirtiyor. Bir geminin pruva-pupa hattına göre sol tarafında kalan yarısı iskele olarak adlandırılıyor. Pruva ve pupa terimleri ise en basit anlatımla geminin baş yani ön ve kıç yani arka tarafını ifade ediyor. İskele terimi, denizcilik alanında gemiye girip çıkmak için kullanılan, inip kalkan ya da sürülen merdiven için de kullanılıyor. İskele terimi ile birlikte sıklıkla kullanılan “iskele alabanda” terimi ise denizcilikte dümenin iskele tarafına doğru sonuna kadar basılması anlamına gelir.
Sancak
Sancak terimi, iskele terimiyle birbirini tamamlıyor; çünkü sancak olarak adlandırılan kısım geminin pruva-pupa hattına göre sağ tarafı oluyor. İskele ve sancak terimlerinin önemi, bu yönlerin asla değişmemesi oluyor. Yani gemideyken sağ tarafa doğru ilerlediğinizde ulaşacağınız yer, yüzünüzün pupaya ya da pruvaya dönük olmasına göre değişiyor. Ancak, sancak tarafına doğru ilerlediğinizde hangi yöne bakıyor olursanız olun, gideceğiniz nokta aynı tarafta oluyor. Bu durum gemideyken birlikte tatile çıktığınız kişilerle buluşmak için ortak bir nokta belirlemeniz gerektiğinde işinizi kolaylaştırıyor. Örneğin konumunuzu anlatırken geminin sancak tarafında olduğunuzu söyleyebilirsiniz. “İskele alabanda” gibi “sancak alabanda” terimi de temel gemi terimleri arasında yer alıyor. Sancak alabanda, dümenin geminin sancak tarafına doğru sonuna kadar basılması demek.
Omuzluk
Omuzluk terimi de iskele ve sancak gibi gemideki konumunuzu belirlerken en büyük yardımcılarınızdan biri oluyor. Omuzluk, pruva ve pupa tarafından iskele ve sancak tarafına doğru 45 derecelik açı içerisindeki kısım anlamına geliyor. Bu durumda “iskele baş omuzluk terimi” geminin sol ön köşesini anlatıyor. Tam tersine, “sancak baş omuzluk terimi” ise geminin sağ ön köşesini ifade ediyor.
İç Kabin, Dış Kabin ve Balkonlu Kabin
Gemilerde uyumak ve dinlenmek için oluşturulan farklı şekilde dizayn edilmiş kabinler bulunuyor. Türlerine göre kabinler iç kabin, dış kabin ve balkonlu kabin diye adlandırılıyor. İç kabin, dört tarafı kapalı olan ve herhangi bir duvarında dışarıyı görmenizi sağlayan bir penceresi bulunmayan kabinler olarak tanımlanıyor. Diğer bir ifadeyle iç kabin, dışarıdan ışık almayan bölümleri ifade ediyor. Dış kabinlerde ise dışarıyı görebileceğiniz küçük bir pencere bulunuyor. Yani dış kabinin iç kabinden farkı dış kabinlerin dışarıyı görme imkanı sunması oluyor. İç ve dış kabin dışında büyük gemilerde balkonlu kabin olarak adlandırılan bölümler de bulunuyor. Balkonlu kabinlerin ön kısmında ise kabine özel küçük bir balkon yer alıyor.
Cruise Planet’taki gemi turlarını bu bilgiler ışığında inceleyebilir ve hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.