Cruise Seyahatleri Ne Zaman Başlayacak? Cruise Turizmi Hakkında Merak Edilenler
Cruise Seyahatleri Ne Zaman Başlayacak? Cruise Turizmi Hakkında Merak Edilenler
Özellikle geliri turizme dayanan ülkeler, pandemi nedeniyle yavaşlayan ekonomilerini canlandırmak için sınırlarını mümkün olduğunca hızlı açmaya gayret ediyor. Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri dışında cruise seyahatleri başlamamış olsa da; aşı uygulamalarının yaygın hale gelmesiyle beraber diğer ülkelerde sınırlarını açmaya hazırlanmaya başladı. Hatta birkaç cruise firması 2021’in nisan ayında başlayacak rotalarını açıkladı. Gelin şimdi hangi ülkeler kapılarını turistik ziyaretlere açmış, hangi cruise firmaları seferlerine başlamış, birlikte bakalım.
Cruise Firmaları Seyahat Politikalarını Düzenlemeye Başladı
Dünyanın en büyük kruvaziyer limanlarına ev sahipliği yapan Florida, şirketlerin çoğu bu tür aşıları zorunlu kılmak istemesine rağmen, yolcu gemilerinin koronavirüs aşılarını zorunlu tutmasını yasakladı. Şirketler de misafirlerinin istekleri doğrultusunda politikalarını düzenlemeye başladı. Son bir yılı açık denizlere dönme hevesiyle geçirdiysen, işte bilmen gerekenler.
Cruise Seyahati Ne Zaman Yapılabilecek?
Ülkeler Türk Vatandaşlarına turistik ziyaret kapısını açtığı zaman cruise seyahatleri de hız kazanacak.
Örneğin Celebrity Cruises, 5 Haziran’da St. Maarten’den ayrılan ve 16 yaş ve üzeri yolcuların aşılanmasını gerektiren Celebrity Millennium’da yedi gecelik bir Karayip gezisiyle yeniden faaliyete geçti. Firma ayrıca Akdeniz, Galapagos Adaları ve Alaska için yaklaşmakta olan gemi yolculuklarını da duyurdu. Princess, Holland America, Carnival, Royal Caribbean, Disney ve Norveç dahil olmak üzere diğer büyük kruvaziyer hatlarının çoğu da seferlerini açıkladı.
Bu içerik ilginizi çekebilir: Cruise Seyahatine Çıkmadan Önce Bilmeniz Gereken Ufak Ama Önemli Detaylar
Avrupa Seyahatleri ve Vize Prosedürleri
Peki bu noktada Avrupa ülkelerinde son durum ne? Yunanistan, İspanya ve Türkiye de dahil olmak üzere turizme büyük ölçüde bel bağlayan Akdeniz ülkelerinin sabırsızlığına rağmen açılma sürecinin yavaş ilerlediği Avrupa’da son olarak Avrupa Birliği büyükelçileri geçen hafta tamamen aşılanmış kişilere ve vatandaşları sağlıklı olduğu düşünülen ülkelerden gelenlere kapılarını açma kararı aldı.
AB’ye üye ülkelerin hükümetlerinin hala bu değişiklikleri onaylaması gerekiyor. Değişikliklerin ne zaman yürürlüğe gireceği hala belirsiz.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cuma günü İspanya’nın aşılanmış olmaları koşuluyla İngiliz ve Japon ziyaretçilere Pazartesiden itibaren, aralarında Amerika’nın da yer aldığı bazı ülkelere ise 7 Haziran’dan itibaren kapılarını açacağını bildirdi.
Yunanistan ise bu ay Avrupa Birliği ve 21 diğer ülkeden aşı olanları ve negatif test sonucu gösterenleri kabul etmeye başladı.
Yunanistan’ın Nakşa adasında işyeri sahipleri masaları ve sandalyeleri depolardan çıkartmaya başladı. Ahşap verandalar temizlendi, bir dönem terkedilen sahildeki tavernalar yeniden açılmaya başladı.
Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek, Ukrayna ve İngiltere, turistik ziyaretlere açık Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor.
Eğer ticari ve iş amaçlı Avrupa ülkelerinin ziyaret edilmesi gerekiyorsa; yeşil pasaport sahipleri, önceden alınmış schengen vizesi sahipleri konsolosluklardan alınan özel izinle ticari ziyaretlere açık Avrupa ülkelerine giriş yapabiliyor.
Asya Ülkeleri Vize Vermeye Yavaş Yavaş Başladı
Asya’nın bazı yerlerinde salgın yeniden hız kazanırken birçok ülke temkinli açılma adımlarını durdurmak zorunda kaldı.
Hong Kong ve Singapur, yeni bir salgın dalgası nedeniyle karantinasız seyahatten geri adım atmak zorunda kaldı. Hong Kong da aşı olmamış turistler için zorunlu karantina süresini uzattı. Çin Mayıs ayında yeni vakaların görüldüğü Liaoning eyaletindeki yol gişelerinde, havaalanlarında ve tren istasyonlarında kontrol noktaları oluşturdu. Seyahat etmek isteyenlerin negatif testlerini ibraz etmesini zorunlu tuttu.
Yıl boyunca sınırlarını kapalı tutarak salgını kontrol altında tutmayı başaran Tayland ise sonbaharda katı önlemler altında bazı ziyaretçileri kademeli olarak ülkeye almaya başlamıştı. Ancak Mart ayında daha kötü bir salgın dalgası yaşayan ülke yeniden geri adım atmıştı.
Bangkok eğlence merkezlerini ve parkları kapattı, daha fazla kişiye evden çalışma talimatı verdi ve dışarıda yemek yemeyi yasakladı. Başkentte ve Tayland’ın tatil merkezlerinin çoğunda sokaklar terk edildi. Turizm sektöründe işlerini kaybedenler yetkilileri eleştiriyor.
Latin Amerika ve Karayipler’de Turistik Ziyaretlere Yakın Zamanda Açılabilir
Ekonomisi turizme dayalı Karayipler’de ziyaretçi sayısı geçen yıl 1980’lerden beri en düşük seviyesine inerek dörtte üç oranında azalmıştı. Aralarından Bonaire, Martinique ve Montserrat’ın olduğu bir dizi ada hala birçok ülkeye kapılarını kapalı tutuyor. Diğer yerlerdeyse ziyaretçiler elektronik izleme de dahil olmak üzere önlemler eşliğinde geri dönüyor. St. Vincent ve Grenadinler de dahil olmak üzere bazı adalar, turistleri almak için “balon tatil yerleri” oluşturdu. Yolcu gemisi şirketleri, bu yaz ABD’deki gemileri Karayip limanlarına kaydırmayı planlıyor.
Bu yıl bölgenin en başarılı yeri ise Amerikan Virgin Adaları oldu. Buraya turist girişi Ocak ve Mart ayları arasında yalnızca yüzde 27 düştü. Turistlerin büyük kısmını dünyanın geri kalanına girişi yasaklanan ancak kendi topraklarında pasaportsuz seyahat edebilen Amerikalı turistler oluşturdu.
Meksika ise uçuş yasağı, test ya da karantina zorunluluğu uygulamıyor. Bu da turist sayısının azalmasına ancak turist akışının özellikle sahillerde belli düzeyde kalmasına neden oldu.
Meksika’nın rahat tutumu Karayip kıyısındaki Quintana Roo eyaletinde yer alan meşhur tatil beldeleri Cancun ve Cozumel için geri tepmiş görünüyor. Bu beldelerin ekonomisi yüzde 87 oranında turizme dayanıyor. Ancak enfeksiyon ve hastaneye yatma oranlarının artmasıyla kamuya açık alanlarda daha sıkı önlemler uygulanmaya başlandı.
ABD ve Kanada Hala Turistik Ziyaretlere Kapalı
ABD; Avrupa, Çin, Hindistan, Brezilya ve diğer bazı ülkelerden ziyaretçileri yasaklamaya devam ediyor. Ülkeye gelen uluslararası yolcular ve Amerikan vatandaşlarının uçağa binmeden önce negatif test sonucu göstermeleri zorunlu tutuluyor. Dışişleri Bakanlığı birçok ülkeyi yüksek riskli listesine sokarak vatandaşlarını seyahatten caydırmaya çalışıyor.
ABD-Kanada sınırıysa 21 Haziran’a kadar zaruri olmayan seyahatlere kapalı tutuluyor.
ABD’de iç uçuşların oranı neredeyse 2019 dönemine geri döndü. Ancak seyahat sektörü grupları Biden yönetiminin daha fazla uluslararası ziyaretçiye kapılarını açmakta çekimser davranması karşısında sabırsızlıklarını gizlemiyor.